De basis van een goede website is een goede zoekmachine strategie. Zonder goede zoekmachine strategie wordt je website niet vindbaar in Google. En zonder vindbaarheid krijg je geen omzet via internet.

Belangrijk is ook voordat je aan het schrijven van blogs begint dat je “SEO-strategie” klaar is. Anders moet je achteraf al je artikelen en pagina’s weer bij langs om te optimaliseren. SEO betekend “Search Engine Optimalisation”, ofwel zoekmachine optimalisatie.

In dit hoofdstuk de belangrijkste factoren voor een goede vindbaarheid in Google:

 • Autoriteitschap en auteursfoto in Google(+)
 • Tekstopbouw (tussenkoppen, woordvolgorde, zoekwoorddichtheid)
 • Meta-informatie
 • Social media
 • Reviewmarketing

Autoriteit en auteursfoto in Google

auteursfoto-in-Google

Bezoekers en Google vinden het beide belangrijk om specialisten te vinden. Specialisten zijn enorm goed in hun vak en kunnen daardoor oplossingen bieden voor problemen van klanten. Ook hier vind Google het belangrijk om specialisten te vinden omdat zij de zoekers in Google kunnen voorzien van een oplossing.

Specialist in je vakgebied wordt je door te laten zien dat je verstand van zaken hebt. Ook moet je ervoor zorgen dat je recensies ontvangt van je klanten, zodat zij uiteindelijk je nieuwe klanten over de drempel tillen.

Je auteursfoto in Google kun je krijgen door je Google+ account te koppelen aan je website, dit doe je op de volgende manier:

 1. Maak een Google Plus account aan
 2. Upload je profielfoto
 3. Vraag Google auteurschap aan via deze pagina
 4. Ga naar je Google Plus Profiel, kies profiel bewerken en vervolgens naar “bijdrager aan”.
 5. Vul hier je website url in en de url van je auteursprofiel op je site in

De technische zaken zijn hieronder vermeld

 1. Maak als volgt een link op uw webpagina naar uw Google+-profiel: <a href=”[profile_url]?rel=author”>Google</a>
 2. Vervang [profile_url] als volgt door de URL van uw Google+ profiel: <a href=”https://plus.google.com/109412257237874861202?  rel=author”>Google</a> Uw link moet de parameter ?rel=author bevatten. Als deze parameter ontbreekt, kan Google uw inhoud niet koppelen aan uw Google+-profiel.

Tekstopbouw

Alle teksten die je schrijft op je website moeten voor een goede vindbaarheid voldoen aan de volgende eisen:

 • belangrijke zoekwoorden moeten in de tekstkoppen terugkomen
 • de paginatitel moet tussen de 40 en 70 tekens zijn
 • de zoekwoorddichtheid (het aantal keer dat een zoekwoord op de pagina voorkomt) moet tussen de 2 en 5% van de hele tekst zijn.
 • het zoekwoord moet in de url van de pagina voorkomen
 • de tekst moet gemiddeld 300 woorden hebben
 • het zoekwoord moet vooraan in de tekstkoppen en teksten worden geplaatst
 • een aantal keren moet het zoekwoord vetgedrukt zijn
 • er moeten een aantal uitgaande links naar andere pagina’s in je website in de tekst staan
 • het zoekwoord moet in de eerste paragraaf staan van je tekst

Metainformatie

Meta-informatie is informatie die je kunt toevoegen aan je artikel om het makkelijker te maken voor Google om je website te vinden. Hierdoor wordt je sneller en beter zichtbaar in de zoekresultaten.

De metainformatie van een pagina bestaat uit:

 • de SEO titel: deze staat bovenaan in je browser en als blauwe zin in de Google resultaten, max. 70 tekens
 • de Meta-omschrijving, de twee zwarte zinnetjes in elk zoekresultaat, max 156 tekens
 • de Meta-zoekwoorden, deze worden sinds de laatste Google update minder bekeken, invullen is voor alle zekerheid toch aanbevolen. Deze zoekwoorden moeten met een komma gescheiden worden (vb.: metainformatie, seo-titel, zoekwoorden, etc.)

Maak gebruik van social media

Iedere keer als je een Twitter tweet, een Facebook bericht of een Google+ bericht plaatst, krijg je een link naar je website. Dit heet ook wel een backlink en het principe wordt linkbuilding genoemd. Zodra iemand jou bericht liked of retweet dan heb je weer een waardevolle link erbij. Dit linkbuilden is 1 van de factoren die bijdragen aan de gemiddelde score van je website door Google (ook wel Pagerank genoemd). Hoe hoger je score, hoe hoger in Google.

Omdat Twitter, Facebook en LinkedIn alle drie een extreem hoge Pagerank hebben, is een link naar je site enorm waardevol.

Een Twitter account aanmaken en inrichten

Om een Twitter account aan te maken ga je naar www.twitter.com en vul je de velden boven de gele button in. Na het klikken op de gele button spreekt het aanmeldproces voor zichzelf.

Account maken in Twitter

Rechtsboven zit in Twitter een tandwieletje. Hier kun je de profielinstellingen van je account aanpassen.

Twitter profiel

Probeer deze profielinformatie zo volledig en duidelijk mogelijk in te vullen. Gebruik ook je favoriete zoekwoorden in je Bio, deze wordt namelijk snel gevonden door Google en helpt om je hoog in Google te krijgen.

Een Facebook account aanmaken en inrichten

Met een Facebook bedrijfspagina kun je likes ontvangen. Sinds de nieuwe Google update worden het aantal Likes van je Facebook pagina meegenomen in de gemiddelde score. Het is namelijk een indicatie voor de populariteit van je bedrijf.

Een bedrijfs Facebook account aanmaken kan via https://www.facebook.com/pages/create/. Kies de optie Lokaal bedrijf of lokale plaats:

Facebook account maken

Facebook account maken

Vul je gevraagde gegevens in en maak je pagina aan. Nu de pagina aangemaakt is, wordt het tijd om de pagina wat op te vrolijken met een profielfoto en een omslagfoto.

De volgende stap is het krijgen van Likes. Hier geldt dat je pagina interessante inhoud moet bevatten voor de doelgroep. Hoe meer je deelt, hoe meer je pagina bekeken en beloond wordt met een “Like”.

In het begin gaat het behoorlijk stroef omdat je nog geen verkeer hebt op de pagina. Als je op het punt staat om op te geven, geef dan juist extra gas! Hier zit namelijk het kantelpunt tussen het wel of niet zijn van een goede internetondernemer.

Het laatste hoofdstuk van Internet marketing gaat over Optimalisatietaken. Hiermee krijg je structuur in je Facebook gebruik waardoor het veel beter te behappen is.

Gebruik een intern of extern reviewsysteem

Zoals inmiddels al twee keer gezegd hecht Google veel waarde aan waarde voor haar bezoekers (ik kan het niet vaak genoeg zeggen). Om Google te laten zien dat jou website waardevolle inhoud bevat, kun je gebruik maken van een intern of extern beoordelingssysteem. Het resultaat ziet er als volgt uit:

beoordeling-in-Google

Je ziet dat ten eerste het zoekresultaat enorm opvalt door de sterren en het ook veel overtuigender is voor bezoekers om er op te klikken. Voor websitesystemen zoals WordPress, Drupal, Joomla, etc. zijn er verschillende plugins waarmee je beoordelingen in je website kunt inbouwen.

Beginnen met het maken van inhoud

Als je website goed geoptimaliseerd is voor Google, dan wordt het tijd om inhoud te schrijven die volgens de goede richtlijnen is geschreven. In het volgende hoofdstuk leer je meer over Content Marketing.

Starten met het hoofdstuk Content Marketing!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.