E-mailmarketing is het behouden van klantencontacten, het delen van informatie en het genereren van verkoop via e-mails. In dit hoofdstuk leer je een aantal tips om je e-mails zo goed mogelijk in te richten, de juiste momenten te kiezen om te mailen en leer je om een nieuwsbriefsysteem in te richten.

Tips voor het maken van een goede nieuwsbrief

1. Weet waarom je een mail verstuurd

Goede e-mailmarketing begint bij een goede basis. Besef goed wat je wilt vertellen in je mailings en weet met welk doel je de mail verstuurd. Een reden kan zijn: het bekendmaken van een nieuw product, het delen van een leuke video, het delen van een stukje kennis…

Zorg dat je inhoud maakt die waardevol is voor je doelgroep en probeer de commerciële nadruk er niet te dik bovenop te leggen.

2. Houd het simpel

Soms zie je van die nieuwsbrieven die propvol staan met allemaal buttons en linkjes. De persoon je deze mail leest krijgt hierdoor enorme keuzestress en zal sneller geneigd zijn om de mail weg te gooien dan op een linkje te klikken. Houd het daarom simpel en mensen zullen sneller op je site terecht komen.

3. Maak je e-mail persoonlijk

Probeer in je e-mail gebruik te maken van zogenaamde dynamische velden. Dit zijn velden in je tekst waarin de voornaam van de gebruiker terecht komt, waardoor de e-mail veel meer op de persoon gericht is en deze sneller actie zal ondernemen. De meeste e-mailprogramma’s hebben een handig knopje waarmee je deze velden kunt invoeren.

Ook helpt het om e-mails te sturen na een bepaalde actie van de bezoeker. Voorbeelden hiervan zijn orderbevestigingen of een verjaardagmail. Deze mails kun je automatiseren met zogenaamde ‘Autoresponders’. In het hoofdstuk ‘Automatiseren van je marketing’ wordt hier meer informatie over gegeven.

4. Gebruik zo min mogelijk afbeeldingen

Veel e-mailprogramma’s blokkeren standaard afbeeldingen van onbekende afzenders. Als jij een leuke e-mail hebt gemaakt en verstuurd hebt naar je mailinglijst, dan is de kans ongeveer 40% dat je afbeeldingen niet weergegeven worden en je e-mail dus niet tot zijn recht komt.

Met name geen gebruik maken van afbeeldingen in de buttons die naar je website linken, de zogenaamde ‘call-2-actions’. Als deze namelijk verdwijnen dan kunnen lezers niet op de doelbestemming op je website komen en is je nieuwsbrief waardeloos.

 5. Maak gebruik van ‘responsive’ design

Steeds meer mensen bekijken hun e-mail en websites op een mobiel apparaat, zoals een smartphone of tablet. Als je dan een nieuwsbrief hebt gemaakt die alleen voor normale computers geschikt is, dan krijg je vaak dat de helft van je nieuwsbrief buiten beeld valt en onleesbaar is.

Met een responsive design past je nieuwsbrief zich automatisch aan het formaat van het apparaat aan. Zo zal je nieuwsbrief dus op een goede manier worden weergegeven en zijn lezers sneller geneigd om op je buttons te klikken.

6. Maak links achter je afbeeldingen

Als je afbeeldingen niet worden weergegeven, kun je er op zijn minst voor zorgen dat de lege vlakken in je nieuwsbrief toch klikbaar zijn. Hierdoor kunnen bezoekers toch je website bereiken en kunnen ze bijvoorbeeld toch die aankoop doen.

7. Delen is vermenigvuldigen

Veel van je lezers vinden het leuk om een interessant onderwerp te delen met goede bekenden. Ze willen waarde bieden voor hun vrienden, familie en kennissen. Daarom is het belangrijk om social media buttons op te nemen in je nieuwsbrief.

Op deze manier lezen ook de mensen je nieuws zonder dat zij al ingeschreven zijn voor je nieuwsbrief. De kans dat zij het ook interessant vinden is groot en zorgt ervoor dat zij zich ook gaan inschrijven op je nieuwsbrief.

8. Minder is meer

Mensen lezen niet op internet, mensen scannen. Pas wanneer ze ECHT geinteresseerd zijn gaan ze lezen. Zorg er daarom voor dat er weinig te scannen valt zodat mensen gaan lezen. Als mensen veel moeten scannen ontstaat er keuzestress, wordt er geen keuze gemaakt en krijg je dus geen bezoeker naar je website.

Ook moet je er met het onderwerp van je nieuwsbrief er op letten dat je maximaal 32 tekens gebruikt. Dit is het maximale aantal leesbare tekens op een smartphone, op een computer worden 50 tekens weergegeven.

9. Heb geduld

Mensen die al ‘warme’ contacten zijn zullen sneller op je bestelbutton drukken in je nieuwsbrief. ‘Koude’ contacten hebben echter veel meer tijd nodig om op je aanbod in te gaan.

Ze zijn namelijk nog niet helemaal overtuigd van je product of dienst en willen eerst meer informatie weten. In je nieuwsbrief kun je ook beter gebruik maken van teksten als “Klik hier voor meer informatie” dan “Bestel direct”. Mensen denken bij het laatste namelijk dat ze meteen moeten bestellen en niet meer terug kunnen.

De de pagina die volgt na de Meer info button, kun je voorzien van de juiste informatie en een verkoopbutton.

10. Bied de voordelen van je aanbod

Belangrijk is om in je nieuwsbrief te laten zien waarom je aanbod waarde heeft voor de ontvanger. Waarmee help je een klant? Wat is het doel van je aanbod? Als je deze informatie verstopt achter een ‘Lees meer’ knop dan is de kans groot dat niemand het leest en je dus geen verkoop maakt.

11. Probeer niet alles in 1 keer aan te bieden

Vaak is je productbod grote dan 1 enkel product, je hebt misschien 3 tot 10000 producten. Net als in winkels liggen de goedkoopste producten vooraan. Probeer dit ook te doen in je nieuwsbrief. Promoot een goedkoop of het goedkoopste product en zorg via de website dat mensen in contact komen met de andere producten en duurdere varianten (cross-sells en up-sells).

12. Gebruik een opvallende knop

Het gebruik van een grote opvallende knop zorgt ervoor dat ontvangers bijna niet om je aanbod heen kunnen en niet afgeleid worden door andere elementen. Zorg dat je veel aandacht aan detail besteed betreft de vormgeving van de knop. Vaak wordt de kleur oranje gebruikt en wordt de knop in de bovenste helft van de nieuwsbrief geplaatst, om te voorkomen dat ontvangers moeten scrollen.

13. Verleid je ontvangers

In je nieuwsbrief is het belangrijk om ontvangers te verleiden om verder te lezen en tenslotte klant te worden. Probeer daarom niet alles te verklappen in je nieuwsbrief anders lezen je ontvangers niet verder en worden ze dus ook geen klant.

Dit kun je doen door je zin niet helemaal af te maken of te eindigen met een vraag en het antwoord vervolgens op je website te plaatsen.

14. Maak gebruik van alternatieve teksten

Als je nieuwsbrief voor een groot deel wordt geblokkeerd door het e-mailprogramma van de ontvanger, dan verdwijnen alle afbeeldingen. Om toch te laten zien wat er op de afbeelding stond, kun je gebruik maken van zogenaamde ‘alt-teksten’. Deze teksten verschijnen op de plek waar de afbeelding had moeten staan.

In de tekstbewerker van je nieuwsbrief programma kun je vaak zonder technische kennis een alt tekst invullen. In de broncode van je nieuwsbrief ziet het er ongeveer als volgt uit:

<img alt=”Naam afbeelding” style=”width: 100px; height: 160px;” src=”/images/afbeelding.jpg” />

Het woord ‘Naam afbeelding’ zal hier op de plaats van de afbeelding komen.

15. Ga split-testen

Bepaalde indelingen van je nieuwsbrief zorgen voor meer verkoop. Om dit te testen kun je de ene keer een nieuwsbrief sturen en de andere keer eentje met een andere indeling. Je kunt op deze manier onderzoeken welke layout het beste werkt.

16. Houd je aan de regels

Sinds 1 januari 2012 geldt de Code Verspreiding Reclame via E-mail , een gedragscode voor iedereen die je een nieuwsbrief stuurt. Het betreft een uitwerking van het toestemmingsprincipe dat al in de Telecommunicatiewet is vastgelegd. Belangrijkste regels voor het opbouwen en omgaan met je e-mailadressenbestand:

 • De ontvanger moet via een actieve handeling (bijv. door het aanzetten van een vinkje op een inschrijfformulier) toestemming voor commerciële of charitatieve e-mailcommunicatie hebben gegeven. Voor bestaande klanten heb je geen toestemming nodig, maar bij de verkrijging van het adres moet je er wel op wijzen dat het adres gebruikt kan worden voor commerciële e-mailingen.
 • Iedere afzonderlijke mailing moet de mogelijkheid bevatten om uit te schrijven. Het afmelden moet snel en gemakkelijk gedaan kunnen worden.
 • In het ‘van’-veld van de e-mailing moet het label (merk of bedrijfsnaam) vermeld worden.
 • Als reply-adres is een noreply@-adres niet toegestaan.
 • Bij een ‘tell-a-friend’ actie moet de naam van de persoon die het bericht doorstuurt in het ‘van’-veld worden opgenomen.

17. Wees niet saai

Probeer van je nieuwsbrief de prikkel van de dag te maken. Iets waar mensen op zitten te wachten, waar ze om staan te popelen, waarover ze anderen aanmoedigen om zich ook in te schrijven.

Dit kun je doen door in je tekstgebruik speels maar ook zakelijk te zijn. Maak eens een leuke grap tussen de commerciële punten door. Zet een mop van de week onder je nieuwsbrief, doe eens gek!

18. Bewaak de kwaliteit

Zorg dat de kwaliteit van je nieuwsbrief enorm hoog is en altijd even hoog blijft. Dit betekend niet dat alles moet glanzen, maar probeer wel consistent te zijn in de standaard die past bij hoe je zelf wilt zijn.

Aan het begin is je mailinglijst nog klein en zullen de resultaten minder groot zijn. Je bent hierdoor snel geneigd om ermee te stoppen, maar juiste op dat moment moet je doorzetten. Je bestaande ontvangers zien dat en merken dat je serieus genomen wilt worden, waardoor dit uiteindelijk ook gebeurd.

19. Werk in vaste lijnen

Een grappig voorbeeld van vaste lijnen is de tekenfilmserie ‘Phineas and Ferb’. Ieder aflevering is volgens hetzelfde stramien, maar met een andere invulling. Bekijk voor de grap maar eens een aantal afleveringen op Youtube.

Wat ik hiermee wil zeggen is dat de opzet van je teksten en de vormgeving van je nieuwsbrief gelijk moet blijven. Je mag best polijsten, maar probeer niet te snel radicaal te veranderen. Mensen hebben behoefte aan vastigheid en herkenbaarheid. Ben je niet meer herkenbaar dan haken je ontvangers af en schrijven ze zich uit.

20. Wees persoonlijk

Schrijf geen kreten in je nieuwsbrief als ‘Beste nieuwsbrieflezer’ of ‘Beste abonee’. Maak gebruik van zogenaamde ‘dynamische’ velden. Deze velden halen bijvoorbeeld de voornaam van de ontvanger uit de database van je mailsoftware en zorgen ervoor dat je mails persoonlijk worden.

Gebruik ook je eigen naam in een nieuwsbrief i.p.v. The Corporation Holding B.V.

21. Bedenk een beloning

Je moet je ontvanger erg dankbaar zijn dat hij of zij jou mails wil blijven ontvangen. Beloon je bezoekers daarom met een tegemoetkoming, zoals een kortingscoupon.

22. Beloof iets goeds en wees concreet

De mensen die zich inschrijven beloof ik persoonlijk dat ik ze help met het groeien als persoon en met het financiële succes van hun bedrijf. Hierbij probeer ik te streven naar een € 100.000,- business.

23. Kies de juiste tool

Naast goede inhoud is bij e-mailmarketing een goede tool van uiterst belang. Een goede tool heeft minimaal de faciliteiten om zonder technische kennis een mailinglijst te maken en een nieuwsbrief te kunnen versturen:

 • voor het maken van een mailinglijst moet de software gekoppeld kunnen worden aan een website. Op deze manier kun je een zogenaamde ‘opt-in’ pagina maken, waarop mensen zich kunnen inschrijven voor je lijst.
 • er moet een eenvoudig te bedienen tekstbewerker in zitten waarmee tevens afbeeldingen zijn in te voegen
 • er moeten rapporten beschikbaar zijn over het aantal geopende mails, de kliks, de uitschrijvingen en het aantal ongelezen mails
 • er moet een dubbele inschrijving bevestiging aanwezig zijn
 • er moet een uitschrijfmogelijkheid zijn
 • er moet social media integratie zijn, om te zorgen dat bezoekers de nieuwsbrief delen
 • extra: autoresponders om je marketing te automatiseren
 • je moet een nieuwsbrief kunnen testen voordat je deze verstuurd

Er zijn een aantal e-mailsystemen die hieraan voldoen. De meest gebruikte die ik zelf ook gebruik zijn Mailchimp, GetResponse en Aweber.

Nieuwsbrief ecosysteem inrichten

Ik mag eigenlijk geen reclame maken, maar zelf vind ik Mailchimp het beste systeem voor e-mailmarketing. Een compleet e-mail marketing ecosysteem bestaat eigenlijk uit 3 elementen:

 1. e-maillijst krijgen
 2. nieuwsbriefsjabloon maken
 3. e-mailmarketing automatiseren

E-maillijst krijgen

Het krijgen van een e-maillijst kun je doen door je website te koppelen aan je e-mailsoftware. Dit doe je door een inschrijfformulier te plaatsen op je website.

In Mailchimp zit een scherm Signup forms waarmee je de code kunt genereren die je nodig hebt om het inschrijfformulier op je website te ‘embedden’:

Mailchimp formulier embedden op je website

De kunst is om bezoekers te motiveren om zich voor de e-maillijst in te schrijven. Dit motiveren doe je door een beloning te geven voor het inschrijven.

In de bevestiging voor de inschrijving kun je in Mailchimp een link plaatsen waarin een downloadlink zit naar een e-book of een andere (digitaal) cadeautje.

Beloning voor nieuwsbrief inschrijving

Nieuwsbriefsjabloon maken

Om te zorgen dat je nieuwsbrieven steeds weer een herkenbare en identieke uitstraling hebben, is het belangrijk om een e-mailsjabloon te maken. Deze sjablonen kun je steed weer opnieuw vullen met nieuwe teksten en afbeeldingen.

In Mailchimp zit een template tool waarmee je zelf je nieuwsbriefsjabloon kunt maken. Deze ziet er als volgt uit:

Template maken Mailchimp

Wat opvalt is dat je geen programmeercodes ziet en dat je simpelweg de kleuren en lettertypes en afbeeldingen en meer kunt aanpassen. Er kan eigenlijk weinig mis gaan bij het maken van een nieuwsbrief.

E-mailmarketing automatiseren

Je e-mailmarketing automatiseren kan met zogenaamde ‘Autoresponders’. In het hoofdstuk ‘Automatisering van je marketing’ zal ik hier uitgebreid op in gaan. Autoresponders zorgen ervoor dat je nieuwe inschrijvingen automatisch een reeks van mails ontvangen. Deze mails kun je inplannen en wordt ‘getriggerd’ op het moment dat de ontvanger zijn aanmelding bevestigd.

mailchimp-autoresponders

Op deze manier kun je een eigen verkooptunnel maken, waarin je de inschrijver bedankt, na 2 weken een duurder product aanbied en 4 weken nog een mailtje doet en 3 maanden later nog 1. Deze mails kun je dus allemaal van tevoren maken. Je hoeft dus niet elke inschrijver handmatig te mailen, dit gaat geautomatiseerd waardoor je dus een automatische verkoopmachine creëert!

Juiste moment om te mailen

In het eerste hoofdstuk in dit artikel heb ik al een hele reeks tips gegeven om een juiste nieuwsbrief te schrijven. Echter is ook een de taak om op de juiste manier met het aantal mails om te gaan en om op het juiste moment te mailen…

In het overzicht hieronder zie je op welke momenten het meeste je nieuwsbrief wordt geopend en wanneer er het meeste geklikt wordt. Om het schema kort samen te vatten:

 • rond 17.00 uur is het beste tijdstip om een nieuwsbrief te versturen, maar door diverse hinderfactoren lezen mensen pas om 20.00 uur hun mail weer. Mijn idee is dus om rond dat tijdstip te mailen of heel vroeg in de morgen rond 6.00 uur. Overdag is er teveel ruis van andere factoren.
 • binnen een uur wordt 23,63% van de mails geopend
 • ’s ochtends worden de meeste nieuwsbrieven verstuurd, dus je kan is ’s avonds groter om op te vallen

Best_time_to_send_email_610

Waar moet ik ooit over schrijven?

Een veelgestelde vraag van mijn klanten. Veel ondernemers willen graag aan de slag met e-mailmarketing, maar hebben geen idee wat ze op “papier” moeten zetten. Echter valt er genoeg te schrijven als je even goed stilstaat wat er bij een gemiddelde onderneming speelt:

 • een nieuwe opdrachtgever
 • een nieuw project
 • een nieuw project afgerond
 • een nieuwe werknemer
 • een nieuwe vacature
 • een nieuwsartikel
 • een kennisartikel
 • een nieuw certificaat
 • een nieuwe vestiging
 • een nieuwtje in de markt
 • een nieuwe trend
 • handige tools in je markt
 • een nieuwe presentatie
 • foto’s over je laatste presentatie
 • een nieuw product of dienst
 • een aanbieding
 • nieuwe inzichten voor klanten
 • een klantervaring
 • we zijn nu ook op Facebook!
 • een Facebook wedstrijd

Meer (duurdere) producten verkopen met mails

Een klant die je product gekocht heeft is vaak ook geinteresseerd in gerelateerde producten of duurdere varianten. De kans dat deze klant opnieuw converteert is vele malen groter dan een ‘koude’ klant. Met zogenaamde cross-sells en up-sells kun je relatief eenvoudig je omzet vergroten.

Starten met het hoofdstuk Cross-selling en Up-selling!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.